Työkykyjohtaminen: menestyksen avain

Työkykyjohtaminen on yhtä tärkeää yrityksille kuin työntekijöillekin. Se viittaa järjestelmälliseen ja strategiseen lähestymistapaan työhyvinvoinnin, työkyvyn ja työvoiman saatavuuden varmistamiseksi. Erottuvan työkykyjohtamisen mahdollistamiseksi työnantajien kannattaa ottaa huomioon joitakin keskeisiä periaatteita.

Keskeiset periaatteet työkykyjohtamisessa

Ensinnäkin, organisaation tulee luoda kulttuuri, jossa työntekijät kokevat työkyvyn ylläpitämisen ja kehittämisen tärkeäksi. Tämä voidaan saavuttaa esimerkiksi säännöllisillä työterveystarkastuksilla, työergonomian parantamisella ja positiivisen työilmapiirin luomisella.

Toiseksi, työnantajien pitäisi pyrkiä kehittämään työntekijöiden ammatti- ja henkilökohtaisia taitoja koko uran ajan. Elinikäisen oppimisen korostaminen, koulutusmahdollisuuksien tarjoaminen ja henkilökohtaisten kehityssuunnitelmien laatiminen auttavat tässä tavoitteessa.

Kolmanneksi, työnantajat voivat edistää työkyvyn ylläpitoa ottamalla huomioon työntekijöiden erilaiset tarpeet ja elämäntilanteet. Joustavat työajat, etätyömahdollisuudet ja perhevapaiden tukeminen osoittavat työnantajien sitoutumisen työhyvinvointiin ja työkykyyn.

Neljänneksi, työkykyjohtamisen tulisi olla johdon ja esimiesten toiminnan kantava teema. Esimiehet tulisi kouluttaa tunnistamaan työntekijöiden työkykyisyyteen liittyviä ongelmia ja heille on annettava konkreettisia työkaluja ja resursseja niiden ratkaisemiseksi.

Lopulta, työkykyjohtamisen menestyksekkään toteuttamisen edellytys on yhteistyö ja vuorovaikutus eri toimijoiden - yritysjohdon, HR:n, esimiesten, työterveyshuollon ja työntekijöiden - välillä. Työkykyjohtaminen ei ole vain yksittäisten interventioiden summa, vaan enemmänkin kokonaisvaltainen, strateginen lähestymistapa, joka edistää sekä yrityksen menestystä että työntekijöiden hyvinvointia.

Lue lisää: freialife.com